středa 27. července 2016

Švestkový sirup

Asi by mě nenapadlo ze švestek dělat sirup, ale moje kamarádka má na zahradě švestku, která letos tak bohatě rodí, že nestíhá švestky zpracovávat. Tak nás napadlo, že se společnými silami pustíme do výroby sirupu. 
Byla to zkouška s výsledkem ne moc jasným. 
Po mravenčí práci můžu říct, že se povedlo, ale kvůli práci s dvojím filtrováním rozvařených švestek si myslím, že to bylo poprvé a naposled. :-)
Nevznikl ale jen sirup.
Po první filtraci vznikla směs na pečený čaj.
Po druhé filtraci vznikla hladká dřeň. Je velmi kvalitní, takže její uplatnění v kuchyní nebude problém.
Nejvíce mne však těší ten sirup lahodné chuti a krásné barvy.



Recept pro zájemce je zde:
Asi tak na 1 l sirupu potřebujeme:
1 kg švestek
250 ml vody
400 g cukru
Vše vařit asi 15-20 minut, sem tam promíchat. Kys. citronovou přidat jen, je-li to třeba. 
Po uvaření přecedit přes cedník a pak ještě jednou přes plátýnko. Zahřát na 80°C a nalít do lahví. Uchovávat v chladu.



4 komentáře: