Tento druh cukroví byl prý nejoblíbenějším cukrovím prezidenta TGM. Recept měl od své maminky a o vánocích u něj nikdy toto cukroví na stole nechybělo.
Vyzkoušela jsem a vřele doporučuji, je vynikající. Letos jsem pekla poprvé, ale určitě ne naposled.
Suroviny:
300g hladké mouky
200g másla (změklého)
60g cukru moučka
170g lískových ořechů
1 žloutek
Postup:
Celé lískové ořechy namočíme asi na 1 hodinu do teplé vody. Ostatní suroviny smícháme, pak přidáme okapané ořechy a vytvoříme těsto, které rozdělíme na dvě stejné části. Z obou části pak uděláme válečky o průměru asi 4 cm. Dáme je ztuhnout do mrazničky (asi na hodinu) a po té krájíme ostrým nožem na kolečka o tloušťce asi 8mm.
Pečeme na 160°C asi 10-15 min a teplé (ne horké) obalíme v cukru s příměsí vanilky.
Na odležení stačí asi 3 dny, nejlépe v chladu v papírové krabici.
Dobrou chuť!
Ivana
Ivi, tento recept znám akorát s mandlemi, je opravdu výtečné. Hezký den D.
OdpovědětVymazatS mandlemi to může být taky skvělé :-)
VymazatMoje mamka miluje ořechové cukroví, tohle by ji jistě chutnalo, vypadá to skvěle. Pro letošek už mám upečeno, ale příští rok třeba vyzkouším! :-)
OdpovědětVymazatLuci, já taky miluji ořechové cukroví. Pozdrav mamku :-)
VymazatLetos už žádné cukroví neplánuji, ale za rok bych se mohla opičit i s tím povídáním :o)
OdpovědětVymazatJako když už chci něco prezentovat, tak ať to má i nějaký příběh :o)
Ivo, díky za inspiraci a přeji krásné adventní dny, P.
To je Peti to, co mě na tom cukroví zaujalo nejvíce - že má svůj příběh a že se váže k takové osobnosti. Ale chuťově vyniká stejně jako TGM. Měj se hezky i.
VymazatIvanko,krasa,jeste se na nejake cukrovi chystam,tak uvidim,zda dam i toto��.M.
OdpovědětVymazatMarci, je to dosti jednoduché a rychlé, klidně do toho jdi :-) Měj se fajn I.
VymazatIvanko, pekla ho moje kamarádka, co už s námi není... Chutná božsky!
OdpovědětVymazatPa, Helena
Helenko, takže ho díky kamarádce znáš. Mi taky chutná božsky :-) Měj se krásně I.
VymazatTak já budu výjimka - mně nějak moc nenadchlo. Ne že by mi nechutnalo, ale máme doma jiné oblíbené druhy (a asi jsme konzervativní), takže jsme ho vyzkoušeli asi dva roky po sobě a pak jsme ho přestali dělat. Ale máš ho hezky vyfocené
OdpovědětVymazatHezký večer
Stáňo, je asi výtěčné pro milovníky ořechů. Je to prostě tak, jak jedno přísloví říká "100 lidí, 100 chutí". Měj se krásně, I.
VymazatKaždý rok se ho chystám upéct a zase to nevyšlo...Ila
OdpovědětVymazatJe to fantastické cukroví. Můžou se dát i 3 druhy ořechů. Pistacie, vlašské ořechy i lískové. Přidávám i kakao. Tento recept mám ze staré rakouské kuchařky
OdpovědětVymazat