Vína si v poklidu "probublávala" v teplé místnosti až do prosince (datum stáčení bezinkového vína je podle návodu 22. prosince).
Výsledek?
Povedla se obě vína - obě jsou čirá, jiskrná.
Šípkové víno je dosti "suché", barvou připomíná módní oranžové víno, chuťově je to spíš něco mezi vínem a likérem. Bezinkové víno je temně rudé, husté a chuťově připomíná portské víno. Nebojím se napsat, že je vynikající a opravdu se povedlo.
U šípkového si sice tak nepochutnám, jako u bezinkového, ale zase si myslím, že toto víno je bohatou zásobárnou vitamínu C (šípky neprošly tepelnou úpravou, kontakt se vzduchem byl zamezen kvasnou zátkou, demižon jsem zakryla látkou, aby UV záření neničilo vit.C).
Závěr?
Příští rok budu dělat určitě bezinkové znovu. Byl to velmi příjemný doplněk štědrovečerní večeře :-).
Krásnou neděli.
Ivana
Krásnou neděli.
Ivana
Manželka mého bratrance letos poprvé dělala bezinkové víno.Také se povedlo! A opravdu připomíná portské. Takže moc gratuluji k Tvým povedeným vínům.
OdpovědětVymazatHezké nedělní odpoledne!
Hanka
Jééé Hani, tak to moc děkuji za tvůj názor na chuť bezinkového vína. Hezkou neděli také tobě (i manželece tvého bratrance :-) ). Ivana
VymazatHmmmm, tak ta vína obě vypadají moc dobře.... Že bych se letos taky do něčeho takového pustila? Přeji krásný leden.
OdpovědětVymazatNo ty to zvládneš Gabko určitě. Pila jsem víno i kopřivové, takže žádná věda výroba vína fakt není :-)
VymazatTo jsi dobrá, do vína jsem se neodvážila pustit...
OdpovědětVymazatStáňo, je to snadné, žádná velká věda, žádná alchymie, jen se nebát. Celý ten proces je velmi zajímavý a očekávání výsledku ještě víc :-) Hezkou neděli :-)
VymazatObě vypadají skvěle, to "portske*" bych si dala hned ��. Pěkný večer, Ivanko. M.
OdpovědětVymazatDěkuji Marci, to "portské" se pilo fakt dobře :-)
VymazatVyrábět vína jsem nikdy nezkoušela, i když jako absolvent faktulty, na které působí i katedra kvasné chemie, bych k tomu daleko mít neměla. Nikdy jsem ani jedno takové víno neochutnala. Tak uvidíme, zamyslím se nad tím. Děkuji za inspiraci...
OdpovědětVymazatAli, to zní nádherně - katedra kvasné chemie :-) To jsi musela vystudovat hrozně zajímavý obor :-) Měj se fajn, I.
VymazatIvanko, vinařko, moc gratuluji k výsledku!
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer, Helena
Helenko milá, děkuji :-)
VymazatIvanko, krásně se ti povedla obě vína. Portské miluju, musím bezinkové zkusit. Hezké dny.
OdpovědětVymazatDěkuji Marti :-)
VymazatObe vínka majú nádhernú farbu a určite aj výbornú chuť. Niekde som čítala, že bezinkové víno je dobré na srdce, samozrejme s mierou :-). Prajem pekný začiatok týždňa.
OdpovědětVymazatMoni děkuji, měj se krásně, I.
VymazatNo teda, koukám, do čeho jsi se to pustila...Myslím, že můžeš být s výsledkem spokojená.
OdpovědětVymazatHodně dalších nápadů Ti přeji.
Henrieta
Henrietko, děkuji. Upřímně - spokojená jsem víc než bylo mé očekávání :-) Měj se krásně, Ivana
VymazatZkuste si udělat z bezinek likér s rumem a kávou, je vynikající, vřele doporučuji. Hezké jarní dny přeji!
OdpovědětVymazatJana