čtvrtek 21. července 2016

Domácí ústní voda: šalvěj + jitrocel

Velmi jednoduchou ústní vodu lze připravit z bylinek na zahradě. Stačí jen šalvěj, jitrocel a slivovice nebo vodka. 
Šalvěj má desinfekční účinky, jitrocel zas hojivé. 
Čerstvě natrhané bylinky se zalijí alkoholem a nechají se několik týdnů vyluhovat. 
Pak přecedit a dle síly získaného výluhu buď kloktat přímo získaným roztokem nebo naředit s vodou.



14 komentářů:

  1. Tak toto me velmi laka, protoze prirodni ustni vodu zatim nemam. Mohla bych vedet presne pomery surovin? Bezva napad. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, vlastně jen od oka, ale sklenička musí být bylinkami dost naplněna. Určitě alespoň z poloviny. A dala jsem více jitrocelových lístků. Měj se fajn Ivana

      Vymazat
  2. Ahojky, tak tato ústní voda mě zaujala. Také se přimlouvám za přesnější popis. ;-)Díky. Pohodový den. D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, jak už jsem psala, bylinek aspoň polovinu skleničky a určitě větší díl jitrocele. Ať se vydaří, pá Ivana

      Vymazat
  3. Ty kupované nemám ráda a tahle vypadá příjemně, ale ze surovin, které uvádíš mám doma jenom slivovici :-)))) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Danko, to jsi mě pobavila. ALE TO MÁŠ TO HLAVNÍ! Ono vlastně i ta slivovice na kloktání mnohdy stačí, ale zas, není škoda ji jen kloktat? :-) Měj se fajn Ivana

      Vymazat
  4. Ivanko, jsi zdrojem velmi zajímavých domácích nezbytností!
    Zní to jednoduše, jen řidiči nesmí zapomenout - jen kloktat :o)
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pěkně jsi to napsala, nesmí se zapomenout. Ona totiž ta ústní voda není chuťově vůbec špatná :-)

      Vymazat
  5. Šalvěj mám letos nádhernou - až mi je líto ji trhat - ale kapky bych mohla založit ! díky za tip ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, mě ji bylo taky líto trhat, to fakt chápu. Měj se fajn Ivana

      Vymazat
  6. Ivanko, to je bezva tip, šalvěj mám, jitrocel se taky najde a kapka toho alkoholu taky, díky,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je přesně to o čem tento recept je - většinou se ty ingredience doma najdou :-)

      Vymazat