pondělí 21. září 2015

Jablečný sirup (sirup i s mátou)

Kdo má hodně jablek na zahradě, většinou moštuje. Ale jak uchovat mošt? Zavařit, zamrazit nebo z něj udělat sirup do čaje na každodenní pití. 
Chuť je výborná a postup jednoduchý.
Mošt (500 ml) nejdříve přefiltrujeme, pak zahřejeme na 80°C a vsypeme cukr (max. 500g). Množství cukru ale hlídáme, jsou-li jablka sladká, dáme méně cukru. Přidáme ještě 2-3 lžičky kys. citronové, opět množství hlídáme dle kyselosti jablek. S cukrem mošt mícháme opět do teploty 80°C, a to tak dlouho, dokud se cukr zcela rozpustí. Horký sirup nalijeme do lahví a zavíčkujeme.
Udržujeme v chladu.

Vyzkoušela jsem i variantu s mátou. Postup je stejný, krok navíc je začlenění máty do sirupu. Čerstvou mátu nasekáme na drobno, zalijeme velmi malým množstvím vody a necháme přikryté 10 minut vyluhovat. Získáme silný mátový výluh, který nalijeme do moštu před ohříváním.
Dobrou chuť
Ivana




3 komentáře: