Sirup z plodů černého bezu
Komu se nelení natrhat si bezové plody a uvařit snadný sirup z bezinek, vytvoří si tak bohatou zásobárnu vitaminu C na zimní období.
Tento sirup je jediný, kdy plody nechávám projít varem, protože bezinky jsou v syrovém stavu mírně jedovaté.
Ingredience a postup (na jeden litr sirupu)
500 g bobulí černého bezu
500 g cukru
5 lžiček kys. citronové
5 hřebíčků
Bobule otrháme z květenství, důkladně omyjeme, v mixéru rozmixujeme a dáme vařit asi na 10 minut. Pak přecedíme, případně přefiltrujeme přes plátýnko či jemný cedník, přidáme cukr, kys. citronovou, hřebíček a zahříváme až se cukr zcela rozpustí. Ještě horké nalijeme do lahve.
Ahoj, děláme z bezu podobný lektvar, ale nakonec ho ještě v poměru 1:1 zředíme rumem.... :-)
OdpovědětVymazatto pak teprve kudy teče, tudy léčí !
Ahoj, Pavel
No Pavle, bezva tip!!! Rum miluji.
VymazatDětem dám ten bezinkový sirup a já si nechám ten rum :-) Měj se pěkně Ivana
Ivanko, já od tebe litr " přikupim"!!!!
OdpovědětVymazatElli, letos problém s bezinkami. Je jich málo.
VymazatTeda, to by ma veru nenapadlo...tiez som vedela, ze su mierne jedovate a bala by som sa z nich varit sirup...dakujem za receptik :-)
OdpovědětVymazatSTačí trochu povařit a netřeba se bát :-)
Vymazat