sobota 28. března 2015

Vláčný velikonoční mazanec

Recept na tento vynikající mazanec jsem si přečetla v březnové příloze deníku Právo. Recept se mi zalíbil, a tak jsem jej vyzkoušela. A budu péct další, je moc dobrý - doporučuji. 
Recept:
půl kila hl. mouky
špetka soli
7 dkg cukru
1 sáček vanilkového cukru
kůra z 1 bio citronu
5 dkg hrozinek
7 dkg másla - rozpustit
1 vejce
na kvásek: půl kostky droždí, cukr, 100 ml mléka
Na potření 1 rozšlehané vejce, na posypání strouhané mandle

Připravíme kvásek, pak zpracujeme těsto (je-li moc tuhé přidáme mléko). Necháme kynout v teple asi 30-45 minut. Pak uděláme z těsta bochánek, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout. Potřeme vejcem, posypem mandlemi, uděláme uprostřed kříž a pečeme na 150°C asi 45 minut.





8 komentářů:

  1. Ahoj Ivanko, já už jsem z toho tvého pečení a úžasných receptů paf! Nestíhám a stydím se, že to neumím!! Jsi vážně dobrá, všechno stihneš s dvěma malými dětičkami. mazanec vypadá báječně! Děkuji ti za tvé komentáře na mém blogu a přeji krásnou Květnou neděli. Elli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Elli, recepty volím vždy tak, aby byly jednoduché. Možná se to nezdá, ale výrobky, co peču nejsou na přípravu nějak zvlášť obtížné. Ale s tím časem to je horší, to máš pravdu :-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednou bych to taky chtěla umět :))) mazance a vánocky jsou výsadou moji mamky .... A já ji u toho ráda nechávám :)))
    Hezkou neděli. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mazanec je opravdu velmi jednoduchý. Kyne sám, peče se sám. S vánočkou je to už horší :-)

      Vymazat
  4. Vyzera vyborne...ja teraz nestiham, ale urcite ho niekedy vyskusam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, že nestíháš, když je stěhování před tebou, tak ať to jde hladce. Ivana

      Vymazat
  5. Člověk chvilku není na netu a tolik dobrůtek, jsi šikulka Ivi,mazanec se Ti krásně vyvedl :o)

    OdpovědětVymazat