úterý 29. srpna 2017

Okurková slast

Od kamarádky jsem dostala množství přezrálých domácích okurek i s receptem na skvělé tzv. americké okurky. 
Celkem s nedůvěrou jsem se do výroby těchto okurek pustila a výsledek mě víc než překvapil! 



Uvádím tedy recept:
2,5 kg okurek
4 větší cibule
3 lžíce soli
Okurky nakrájet na co nejtenčí kolečka, cibuli nakrájet na kroužky, vše smíchat i se solí a nechat asi 
3-4 hodiny při pokojové teplotě odstát.

Nálev:
1 lžička pepře 
1 lžička kari koření
1 lžička chili
250 ml octa
500 g cukru
Vše dát do hrnce, přivést k varu, vypnout a nechat vychladnout.

Po 3-4 hodinách okurky pustily šťávu a tuto šťávu je třeba z okurek důkladně vymačkat. Do vymačkaných okurek nalít vychladlý nálev, promíchat, napěchovat do sklenic a zavařit při 80°C  po dobu asi 20 minut.

Hodí se k jakémukoli masitému pokrmu, na topinky, k zapékaným zeleninovým jídlům, k opékaným bramborům, rybám, atd.

4 komentáře:

  1. Ivanko, před časem jsem jednu skleničku dostala, byly opravdu dobré!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tenhle recept neznám. A nemám ani zdroj okurek, abych ho vyzkoušela - docela by mne zajímala výsledná chuť.

    OdpovědětVymazat
  3. Ivanko, okurky jsem už letos nakládala, ale nemám vlastní zdroj. Škoda, toto bych určitě vyzkoušela. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Posledních pár okurek nakládaček si nechávám přerůst úmyslně na ještě jednu lahev močáků. Ale tohle vypadá také zajímavě, tak si uložím na příští rok Ivanko.
    Ála

    OdpovědětVymazat