pondělí 15. ledna 2018

Mýdlo s kozím mlékem

Mé poslední mýdlaření bylo velkým krokem do neznáma. Vyzkoušela jsem vyrobit mýdlo s kozím mlékem. 

Výsledek byl překvapením: 

1. mýdlo velmi dlouho tvrdlo. Potřebovalo alespoň tři dny než jej       bylo možné krájet. Mýdla, která jsem udělala do silikonových         formiček, potřebovala alespoň týden a i tak byly pořád lepivé. 

2. Mýdlo nemá příjemnou vůni.


3. Velkým pozitivem ale je mycí schopnost mýdla - mýdlo je krémové,     výborně mydlí a zanechává pokožku vláčnou.


Výroba je docela náročná, sehnat čerstvě nadojené kozí mléko není pro každého jednoduché a je třeba počítat s tím, že mýdlo zraje docela dlouho.

Nevím, jestli klady převažují nad zápory.
Vyrobila jsem si však vlastní kvalitní přírodní mýdlo, které při užití rozhodně nezklamalo. 






11 komentářů:

  1. Ivanko, moc chvalim, odvahu do toho jit i vysledek! Zaroven chci moc podekovat za balicek, ktery mi dnes dorazil!!! Chtela jsem maile, ale kdyz uz jsem tady, tak to pisu sem. Jsem dluznikem a moc dekuji. Uz se tesim, az to nafotim. Je to nadhera. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, není zač. Hrozně ráda jsem udělala radost :-) Dance jsem posílal také takový. Reakce vás obou mě moc potěšila. Těším se na tvé fotky, dáš-li je na blog :-) :-) :-) Ivana

      Vymazat
  2. Šikula...Nesmrdí mýdlo po kozím mléku?Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilčo, je to takový tukový zápach, takže asi jo :-)

      Vymazat
  3. Ivanka, som rada, že som našla tento príspevok, lebo tiež rozmýšľam o výrobe mydla s kozím mliekom. Postup je asi trošku zložitejší a teraz ma odrádza aj fakt, že mydlo nemá príjemnú vôňu. Ale pre pokožku je veľmi príjemné, čítala som, že hlavne na problematickú pokožku je mimoriadne vhodné. Pridala si do mydielka aj nejaký vonný esenciálny olej?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, zápachem se nenech odradit. Kvalita mýdla rozhodně převálcuje všechny negativa. Já tato mýdla schovávám hlavně pro své děti. Esenciální olej přírodní jsem přidala, ale buď ho bylo málo nebo jsem měla dát raději ten syntetický, po nichž mýdla voní "už na dálku",což od přírodního oleje očekávat nejde. Ale zas přírodní je přírodní :-) :-) :-) Držím palce, určitě se do výroby pusť!!!

      Vymazat
  4. Dobrý den,

    mýdlo s kozím mlékem vyrábím už dlouho a povedlo se mi už taky různě. Jednou se krásně vyklápělo, vypadalo dokonale, ale moc nevonělo (určitě nesmrdělo kozím mlékem, vždyť čerstvé kozí mléko nesmrdí!), spíš těmi použitými tuky. Pak jsem do další várky přidala bylinky a esenciální olej a to krásně voní, mydlí, zanechává krásnou pokožku, ale zase se hůř vyklápělo. Ale taky jsem vyměnila palmový tuk za bambucké máslo, takže to mohlo být i tím. Rozhodně je ale toto mýdlo skvělé a stojí za vyzkoušení. Mýdlo vyrábím už déle a né každý recept se pokaždé povede stejně, spíš naopak, pokaždé z toho vyjde úplně jiné mýdlo. A složitější se mi výroba nezdá, jako každý jiný recept. I když je fakt, že kozí mléko máme svoje.
    Přeji úspěchy v dalším mýdlaření. Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anničko, moc děkuji za vlastní zkušenost. Já jsem si kladla otázku, proč tak mýdlo zapáchá, když kozí mléko, které bylo čerstvé, vůbec nesmrdělo. Do mýdla nikdy nedávám palmový tuk. Ale když se všechny tuky spojí, tak to asi něco "zanechá". Esenciální olej jsem dala také, ale připadá mi, že ten přírodní esenciální olej je moc slabý, aby mýdla ovoněl. Každopádně je mýdlo s kozím mlékem to NEJ, co jsem zatím na pokožku vyzkoušela :-) Já také přeji úspěchy v mýdlaření :-)

      Vymazat
    2. Dobrý den, mohu se zeptat? Kozím mlékem nahradíte destilovanou vodu? Nebo jen část? Také bych to ráda vyzkoušela. Děkuji za radu :-)

      Vymazat
  5. Ivanko, to by bylo něco pro mou dceru. Začala kozími sýry a teď miluje a používá vlastně jen kosmetiku s kozím mlékem. Je to prostě koza :o)
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já tvé dceři moc fandím. Kozí mléko je i pro trávení mnohem lehčí a s kosmetikou s kozím mlékem mám též jen tu nejlepší zkušenost. Helenko, zdravím tvojí dceru :-) I.

      Vymazat