Každý rok dělávám v létě jitrocelový sirup. Jitrocel kopinatý je vynikající bylina, která tlumí kašel a má též protizánětlivé účinky. Sirup uchovávám v chladničce a vytahuji jej většinou nejdříve v zimě. Děti nemají problém jej pozřít, je sladký a dá se ještě na lžičce vylepšit citronem.
Letos jsem poprvé zkusila variantu výroby za studena.
Do sklenice dám střídavě vrstvy nakrájených jitrocelových listů a cukru, pak nádobu uzavřu. Nechám asi 3-4 týdny, pak scedím a sirup uložím do chladu.
V lékárně jitrocelový sirup seženete, ale takový, jaký si vyrobíte doma, určitě ne!!!
:-)
Ivana
Šikulka jako vždy! Gratuluji a zároveň obdivuji!!!
OdpovědětVymazatElli, to je jednoduché, takže nic k obdivu :-)
VymazatRáda věřím, že je perfektní!
OdpovědětVymazatIvanko, přeji hezký večer. Helena
Heli, díky, tobě taky krásný týden!
VymazatZa studena ho neznám Ivi,ale zkoušela jsem za tepla konzervace cukrem, ale bylo to moc sladké, moc jsme se k tomu neuměli přemluvit, tento bude možná jemnější :o) Pa K
OdpovědětVymazatJe fakt, že sladké jsou. Ale při kašli to překonám.:-) Měj se hezky Ivana
Vymazat