Když máte přebytky meruněk a opravdu už nevíte, jak s nimi naložit, vyzkoušejte meruňkový sirup. Vyrobíte si tak skvělou surovinu na domácí meruňkovou limonádu, která chutná nejen v horkém létě.
Jak na sirup?
1 kg dosti přezrálých meruněk
půl kg cukru
půl litru vody
citron (1ks)
lžička kyseliny citronové
Omyté meruňky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtinky a prosypeme cukrem. Necháme odležet cca půl dne. Pak přilejeme vodu a šťouchadlem na brambory důkladně rozmačkáme. Tuto směs přepasírujeme přes sítko a do vzniklé tekutiny přidáme šťávu z citronu a kys. citronovou. Sirup ohříváme na sporáku do doby varu. Horké plníme do předehřátých sklenic. Důkladně zavíčkujeme. Udržujeme v chladu a temnu.
Vypadá to krásně, i když asi nevyužiji. Na Vysočině ani v Praze mne přebytek meruněk asi nikdy nepotká :).
OdpovědětVymazatHezké léto
Stáňo, děkuju, hezké léto ti přeji :-)
VymazatI.
Ivanko, vypadá nádherně, určitě i skvěle chutná! Naše meruňka krásně kvetla, ale byla zima, nelétali včely a tak máme letos strom na list... Škoda, mám meruňky moc ráda.
OdpovědětVymazatPřeji krásné letní dny, Helena
Jéééé, tak to je velká škoda. Přírodě člověk neporučí :-)
VymazatHelenko, přeji ti pěkné léto!
Ivana
Domácí vždycky nej )))
OdpovědětVymazatVyskúšala som a je výborný :-)
OdpovědětVymazatIvanko, nadherna barva, skvele vypada! M.
OdpovědětVymazatIvanko sirup vypadá báječně, ale přebytek meruněk mne nehrozí, tak snad někdy jindy.
OdpovědětVymazatIva