pátek 9. července 2021

Domácí meruňková limonáda (recept na meruňkový sirup)

Když máte přebytky meruněk a opravdu už nevíte, jak s nimi naložit, vyzkoušejte meruňkový sirup. Vyrobíte si tak skvělou surovinu na domácí meruňkovou limonádu, která chutná nejen v horkém létě.

Jak na sirup?

1 kg dosti přezrálých meruněk

půl kg cukru

půl litru vody

citron (1ks)

lžička kyseliny citronové

Omyté meruňky vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtinky a prosypeme cukrem. Necháme odležet cca půl dne. Pak přilejeme vodu a šťouchadlem na brambory důkladně rozmačkáme. Tuto směs přepasírujeme přes sítko a do vzniklé tekutiny přidáme šťávu z citronu a kys. citronovou. Sirup ohříváme na sporáku do doby varu. Horké plníme do předehřátých sklenic. Důkladně zavíčkujeme. Udržujeme v chladu a temnu. 


8 komentářů:

  1. Vypadá to krásně, i když asi nevyužiji. Na Vysočině ani v Praze mne přebytek meruněk asi nikdy nepotká :).
    Hezké léto

    OdpovědětVymazat
  2. Ivanko, vypadá nádherně, určitě i skvěle chutná! Naše meruňka krásně kvetla, ale byla zima, nelétali včely a tak máme letos strom na list... Škoda, mám meruňky moc ráda.
    Přeji krásné letní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéééé, tak to je velká škoda. Přírodě člověk neporučí :-)
      Helenko, přeji ti pěkné léto!
      Ivana

      Vymazat
  3. Vyskúšala som a je výborný :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ivanko sirup vypadá báječně, ale přebytek meruněk mne nehrozí, tak snad někdy jindy.
    Iva

    OdpovědětVymazat