úterý 10. října 2017

Šípkový sirup s malinami a šípkový čaj

Poslední vlna malinové úrody a k tomu čerstvě natrhané šípky. To je má nová kombinace na velmi lahodný a zdraví prospěšný sirup.:-)
Jak na něj?
V jednom hrnci svaříme nadrcené šípky s vodou. Vody v množství tak, aby šípky byly zcela oplynuté. Vaříme asi 5 minut, pak necháme vyluhovat do úplného vychladnutí. Vychladlou šťávu přecedíme přes co nejjemnější sítko nebo plátýnko, abychom přefiltrovali jemné chloupky ze šípků.
V jiném hrnci "povaříme" maliny s trochou vody, ale jen do teploty mezi 60 - 70 °C. Z malin  důkladně vymačkáme šťávu, smícháme se šípkovou šťávou a přisypeme cukr v množství na 1 litr 
1 kg cukru a kyselinu citronovou dle chuti. Zahřejeme na 60°C a ihned plníme do předem vyhřátých lahví (nejlépe tmavých - kvůli citlivosti vit.C na světlo). 
Sirup udržujeme v temnu a chladu.




Po přípravě sirupu jsou přecezené šípky vhodné k přípravě ještě dvou čajových výluhů. V Herbáři léčivých rostlin je uvedeno, že kvalita takto připravených čajů je z hlediska obsahu vit. C velmi vysoká. .
...a barva je nádherná :-)





8 komentářů:

  1. Že bych si zašla ještě natrhat pár šípků? :-)
    Krásná barva sirupu.
    Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Oboje to vypadá fantasticky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Láká mě natrhat šípky, asi se na ně vypravím, děkuji za tip :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko vyprav se, pokud vyjde počasí, tak to bude krásný relax :-)

      Vymazat
  4. Další skvělá, zdravá a nádherná dobrota od tebe!
    Ivanko, tebe se zima může klidně zeptat...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak to souhlasím,šípkové sirupy jsou fakt dobroučké :-)

      Vymazat