neděle 23. července 2017

Bydlet vedle lesa je krásné

Bydlet poblíž lesa a nemít plot znamená mít někdy krásné pokoukání. Na zahradě lze pozorovat srnky a zajíce. V zimě, když je celá zahrada pod sněhem, jsou všude desítky křižujících se cestiček tvořených šlápotami různých zvířátek. Na jaře se po zahradě prochází bažantí samice se smečkou malých bažantíků. Je to fakt krása, nemít plot a pustit si zvířátka přímo pod okna.
Myslím, že nás ta zvířata mají rádi. Chápou nás jako štědré hostitelé, a aby neurazili pohostinnost naší zahrady, každý rok něco sežerou.
V prvním roce bydlení nám snědli všech 18 hlav vinné révy. Snědli to úplně, víno se muselo vysadit znovu. Dnes už je ten kus s vínem oplocen.
Loni mi nějaká lesní zvěř snědla cukety - plody, když dorostly do velikosti asi 15 cm. Takže cukety nebyly. 
Letos se srny zaměřily na mé muškáty. Nádherně kvetoucí koule, z kterých jsem se moc těšila, skončily v jejich žaludku během jedné noci. Pár dnů po té přišla na řadu i verbena. Ožrali mi i slunečnicové listy, špičky slunečnic zatím ne.
Tak uvidím, co si příště zas nabídnou :-)
Ivana

...PŘED A PO ...

29 komentářů:

  1. Ivanko, to je úsměvné i smutné :-) tak jedině ten plot ... D.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to Ivanko máš takový přírodní sestřih... Bez nůžek a bez práce. Přece jenom, ty hlavy vinné révy by mne mrzely, ale asi ty tlapy a kopítka ve sněhu to vyváží... to spojení s přírodou a les nadosah.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vše má své pro a proti. Ten přírodní sestřih muškátů se mi ale vůbec nelíbí :-) :-) :-)

      Vymazat
  3. No - vzala to ta zvířena fakt do čista...

    OdpovědětVymazat
  4. Ivanko, mamka na proti srnkám na chatě bojuje kameny s namalovanými znaky, které si pokládá před kytky. Dokud tam kameny jsou, tak srnky nechávají kytky na pokoji. Když je na podzim oddělá, jsou do druhého dne kytky sežrané. :-) Každopádně to jde i bez plotu :-) K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je dobrá rada, která za vyzkoušení určitě stojí :-) Děkuji Kájo.

      Vymazat
    2. Kdybys chtěla, dej vědět, zázračné kamínky bych nechala mamku vyrobit a poslala bych ti je, ať můžeš vyzkoušet. K.

      Vymazat
    3. Jéé Kájo, ty jsi hodná. Nechci nikomu přidávat práci. Mě by bohatě stačilo,kdyby jsi takové kamínky mohla u mamky vyfotit a poslat mi na mail fotku. Pokusila bych se to zvládnout , nebo spíš okopírovat od tvé mamky :-), sama. Děkuji Ivana

      Vymazat
  5. Týýý jo, tak to je fakt mazec :-) Na chatě mi před pár lety nějaká zvěř z lesa překonala plot - asi bylo dost sněhu, totálně ožrali túji a sežrali břečťan - nevím, zda to ta zvěř přežila, ale rostlinky se nakonec vzpamatovaly....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky máš svou zkušenost , určitě mí rozumíš, jak to naštve :-) :-) :-)

      Vymazat
  6. Ivanko, really your flowers look great !!
    Greetings

    OdpovědětVymazat
  7. Ivanko, chtěla jsem psát, jak moc závidím les u domu, pak jsem začala trochu pochybovat, na druhou stranu, mně žerou úrodu molice a jiní parazité, na ně ani plot neplatí ��, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, o molicích, mšicích, slimácích bych mohla taky vyprávět! :-)

      Vymazat
  8. Ivo,asi ten plot bude potřeba. Zvířátka ti vše pěkně spásla. M.

    OdpovědětVymazat
  9. Ivi, asi by mi to za to stálo bydlet u lesa. My zase řešíme chemické postřiky sousedů, kteří nesnáší cokoliv živého, co si sami nezakoupí a nevysadí. Se zvířátky stačí vytyčit hranice plotem, se sousedy někdy dohoda plotem bohužel nestačí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, takové sousedy, co stříkají zeleň a likvidují nežádoucí zvířatka jsem taky zažila, takže ti plně rozumím.

      Vymazat
  10. Ahoj Ivi to je opravdu škoda, že daly těm kytkám takhle zabrat.
    Ale určitě máš i hezké vzpomínky a chvilky tak nesmutni,ja být tebou i tak bych ani tak neměnila :o)pa K

    OdpovědětVymazat
  11. Ivanko, každé bydlení má svoje a bydlet u lesa je krásné :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna nedávno jsem říkala mému muži, že je škoda, že nemáme chatu u lesa... A on na to, že bych tam ale už nic nevypěstovala, protože zvěř by všechno okousala. Koukám, že mu musím dát za pravdu Ivanko:-).
    Pěkné dny
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  13. Nedá mi nenapísať komentár, pretože si mi vyčarila úsmev na tvári. Keď sme sa nasťahovali do nášho domu, srnky nám obžrali tuje. Potom sme urobili zo strany lesa plot, lebo by sme na záhrade nemohli mať nič. Srnky, lane diviaky však stále chodia do záhrady našich susedov a naši psíci sa nám to dávajú na známosť štekaním. No a síce už nemáme tuje a ovocné stromčeky obžraté divou zverou, tento rok sa mi vtáčiky pustili do ríbezlí! Tak boli krásne zarodené, ale z dozretých pre nás zostalo len na pár fľaštičiek džemu. Krásne leto Ivanko! Jolana z yellowhouseideas.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jolčo, toho rybízu je škoda. Srnky jsou docela odvážné, pustí se blízko k lidským obydlím. Jsou ale i krásné, a tak nevím, zda se zlobit či těšit z jejich přítomnosti. Jsem ale ráda, že v tom nejsem sama :-) Krásné letní dny, Iva

      Vymazat
  14. já kdysi takto dopňovala srnkám jídelníček o poupata růží..............

    OdpovědětVymazat