čtvrtek 17. září 2015

Zásobárna vit. C

Sirup z plodů černého bezu
Komu se nelení natrhat si bezové plody a uvařit snadný sirup z bezinek, vytvoří si tak bohatou zásobárnu vitaminu C na zimní období.
Tento sirup je jediný, kdy plody nechávám projít varem, protože bezinky jsou v syrovém stavu mírně jedovaté.
Ingredience a postup (na jeden litr sirupu)
500 g bobulí černého bezu
500 g cukru
5 lžiček kys. citronové
5 hřebíčků
Bobule otrháme z květenství, důkladně omyjeme, v mixéru rozmixujeme a dáme vařit asi na 10 minut. Pak přecedíme, případně přefiltrujeme přes plátýnko či jemný cedník, přidáme cukr, kys. citronovou, hřebíček a zahříváme až se cukr zcela rozpustí. Ještě horké nalijeme do lahve.






6 komentářů:

  1. Ahoj, děláme z bezu podobný lektvar, ale nakonec ho ještě v poměru 1:1 zředíme rumem.... :-)
    to pak teprve kudy teče, tudy léčí !
    Ahoj, Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Pavle, bezva tip!!! Rum miluji.
      Dětem dám ten bezinkový sirup a já si nechám ten rum :-) Měj se pěkně Ivana

      Vymazat
  2. Ivanko, já od tebe litr " přikupim"!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, to by ma veru nenapadlo...tiez som vedela, ze su mierne jedovate a bala by som sa z nich varit sirup...dakujem za receptik :-)

    OdpovědětVymazat