neděle 13. září 2015

Jitrocelový sirup (domácí)

Můj syn si už (asi) ze školy přivlékl rýmu a kašel. 
Tak jsem na zahradě posbírala mladé listy jitrocele a uvařila sirup.
Recept (na půl litru sirupu):
200 g jitrocelových listů
200ml vody
300 g cukru
1 lžička kys. citronové 
Listy s vodou v mixéru umixuji na kaši, pak kaši v hrnci povařím za stálého míchání asi 10 minut, ale na co nejmenší teplotě.  Kaši přepasíruji a přecedím přes plátno nebi jemné sítko. Přidám cukr a zahřívám za stálého míchání dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidám kys. citronovou. Horké naleju do lahví. Vydrží v chladničce několik měsíců.

Dávkování: 1 pol.lžíce 3-5krát denně



6 komentářů:

  1. Ahoj Ivano, u nás už taky začíná u dětí drobné nachlazení. Já jsem tento sirup dělala tak asi v květnu, ale zkazil se mi. Neměla jsem ho v ledničce, to bude asi tím. Jinak to je určitě bezva věc, ať dobře poslouží! Měj se hezky. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já souhlasím Slávko, bez ledničky se sirupy zkazí. Taky se měj krásně, Ivana

      Vymazat
  2. Jitrocelový sirup mám moc ráda, je to příjemný druh medicíny. Tak ať vám slouží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, já ho mám též ráda, chuťově je fakt docela dobrý. Ivana

      Vymazat
  3. Adámkovi přeji, ať se brzy uzdraví! S tímto báječným sirupem to určitě půjde!!:-)

    OdpovědětVymazat