středa 7. září 2016

Snadný mátový sirup za studena

Recept: 
 3 větvičky čerstvé máty
400 g třtinového cukru
2 citrony 
1 litr vody
Mátu na jemno nasekat, citron nakrájet na kolečka a zbavit kůry není-li bio. Vše smíchat dohromady a míchat tak dlouho, dokud se rozpustí cukr. Pak dát na 2 dny do chladničky.
Po dvou dnech přecedit, přivést k varu a ihned plnit do vymytých předehřátých sklenic. Sklenice ihned zavíčkovat, nechat vychladnout a uchovávat v chladničce.

úterý 6. září 2016

Hruškový koláč se zázvorem

Trošku pracnější záležitost, ale gurmánský zážitek je pak na výsoké úrovni.
♥♥♥
Recept (koláčová forma 23 cm)
3-4 hrušky
200 g třtinového cukru (může být i bílý, koláč je pak světlejší)
185 g másla
3 vejce
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
250 g mletých vlašských ořechů
30 g zázvoru
Utřeme máslo s cukrem, pak zašleháme vejce. Smícháme s moukou a práškem do pečiva, ořechy a najemno nastrouhaným zázvorem. Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, těsto nalijeme do formy, uhladíme a uložíme přepůlené, oloupané a vyjadřincované hrušky rovnou stranou nahoru a špičkami do středu. Do každého důlku po jádrech nalijeme lžičku rumu.
Pečeme na 180°C asi 60 minut dozlatova.
Krásně voní a skvěle chutná :-)
Ivana

pondělí 5. září 2016

Domácí tekutý prášek na čištění


Smícháním domácího tekutého pracího gelu ZDE a jedlé sody vznikne čistící tekutý prášek - něco jako Ciff.  Zásluhou jedlé sody je tento domácí čistič abrazivní, takže dobře čistí nádobí a povrch v kuchyni. Se spáleninou si ale tak dobře jako Ciff neporadí. 
Po chemické stránce je však mnohem příznivější.

4

neděle 4. září 2016

Koláč "co dům dal"

Rychlovka z listového těsta, jablíček, sušených plodů, semínek a koření.
Ve výsledku skvělý.
Jablko nechávám i se šlupkou, krájím ho na malé dílky a s ostatními ingrediencemi spojím vajíčkem, moukou a máslem.
Přesnější recept zde.
Dobrou chuť!
Ivana




sobota 3. září 2016

Když je čas...

...když je čas fotit západ slunce a pohrát si s jeho stínem na stěně... 
:-)






pátek 2. září 2016

Renovace stoličky hotova

Nejmíň 80 let stará židle se válela u mých rodičů ve sklepě. 
Měla na sobě asi 4 vrstvy laku, někdo ji i velmi pečlivě vykytoval, takže sundat vrstvy barev byl opravdu oříšek. Tady jsem si s bruskou nevystačila, louhování sundalo barvu jen po vrstvu kytu, takže přišlo na řadu použití horkovzdušné pistole. Po velkém úsilí jsem se dostala až na dřevo, ale nešla jsem úplně "do čista". Nechala jsem místy nějakou tmavší kresbu na dřevě, zvláště na sedáku se odkryla krásná kresba, takže jsem dál nebrousila. Sem tam je i nějaká vykytovaná dírka, židle si tím zachovala starý ráz.
S touto židlí jsem se fakt "nadřela", myslela jsem, že to vzdám, ale nakonec jsem došla do finále a mám radost.
Ještě židličku čeká bezbarvá lazura, ale to bude pro mne už jen třešnička na dortu :-)
Krásný víkend všem!
Ivana


Stav před:


Pohanková sekaná

Pohanková sekaná s kysaným zelím - zdravý a chuťově zajímavý recept.
1,5 hrnku pohanky (vařit v osolené 2 minuty, pak asi 40minut nechat dojít)
200g kysaného zelí
2 cibule
2 stroužky česneku
vajíčko
strouhanka
sůl, pepř, majoránka, mletý kmín

Cibulku nasekat na kostičky a osmažit, z pohanky nechat vyvařit případnou přebytečnou vodu (neslévat!, škoda přijít o rutin) a pak se všemi ostatními ingrediencemi smíchat a vytvarovat šišku. Péct na olejem vymazaném pekáči do růžova asi 45 minut na 180°C.