neděle 10. května 2015

Domácí sýr - snadná výroba

Potřebujete pouze 1l mléka (domácí , farmářské), špetku soli, citron, příp. ocet.
Mléko se špetkou soli zahřejeme k varu, odstavíme z plotýnky a přidáme citronovou šťávu, mícháme a mléko se ihned začne srážet (pokud ne přidáme lžičku octa). Až se oddělí kalná syrovátka, přecedíme, necháme okapat syrovátku a po té zabalíme do plátna a vyždímáme zbytek syrovátky. Vznikne tvarovatelná bílá hmota, kterou dále ještě omyjeme pod tekoucí vodou. Pak zabalíme opět do plátna, vytvarujeme placku,v plátnu ještě posypem kořením (doporučuji dobromysl nebo pica koření) a zatížíme hrncem s vodou asi tak na 2 hod.
Před konzumací je sýr třeba dle chuti každého dosolit.
-VÝBORNÉ-


4 komentáře:

  1. Ivanko, ty jsi skvělá hospodyňka! Já tušila, že tu dnes najdu na tvém blogu něco nového zajímavého!!Prostě nezahálíš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elli, po delší době jsem zase zavítala na blog :-)

      Vymazat
  2. Mnam, vyzera vyborne...hned by som si dala :-)

    OdpovědětVymazat