neděle 14. ledna 2018

Jak dopadla moje vína?

Na podzim jsem se poprvé v životě pustila do výroby vín - šípkové (ZDE) a bezinkové (ZDE).
Vína si v poklidu "probublávala" v teplé místnosti až do prosince (datum stáčení bezinkového vína je podle návodu 22. prosince).
Výsledek?
Povedla se obě vína - obě jsou čirá, jiskrná. 
Šípkové víno je dosti "suché", barvou připomíná módní oranžové víno, chuťově je to spíš něco mezi vínem a likérem. Bezinkové víno je temně rudé, husté a chuťově připomíná portské víno. Nebojím se napsat, že je vynikající a opravdu se povedlo.
U šípkového si sice tak nepochutnám, jako u bezinkového, ale zase si myslím, že toto víno je bohatou zásobárnou vitamínu C (šípky neprošly tepelnou úpravou, kontakt se vzduchem byl zamezen kvasnou zátkou, demižon jsem zakryla látkou, aby UV záření neničilo vit.C).
Závěr?
Příští rok budu dělat určitě bezinkové znovu. Byl to velmi příjemný doplněk štědrovečerní večeře :-).
Krásnou neděli.
Ivana








19 komentářů:

  1. Manželka mého bratrance letos poprvé dělala bezinkové víno.Také se povedlo! A opravdu připomíná portské. Takže moc gratuluji k Tvým povedeným vínům.
    Hezké nedělní odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé Hani, tak to moc děkuji za tvůj názor na chuť bezinkového vína. Hezkou neděli také tobě (i manželece tvého bratrance :-) ). Ivana

      Vymazat
  2. Hmmmm, tak ta vína obě vypadají moc dobře.... Že bych se letos taky do něčeho takového pustila? Přeji krásný leden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ty to zvládneš Gabko určitě. Pila jsem víno i kopřivové, takže žádná věda výroba vína fakt není :-)

      Vymazat
  3. To jsi dobrá, do vína jsem se neodvážila pustit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je to snadné, žádná velká věda, žádná alchymie, jen se nebát. Celý ten proces je velmi zajímavý a očekávání výsledku ještě víc :-) Hezkou neděli :-)

      Vymazat
  4. Obě vypadají skvěle, to "portske*" bych si dala hned ��. Pěkný večer, Ivanko. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marci, to "portské" se pilo fakt dobře :-)

      Vymazat
  5. Vyrábět vína jsem nikdy nezkoušela, i když jako absolvent faktulty, na které působí i katedra kvasné chemie, bych k tomu daleko mít neměla. Nikdy jsem ani jedno takové víno neochutnala. Tak uvidíme, zamyslím se nad tím. Děkuji za inspiraci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali, to zní nádherně - katedra kvasné chemie :-) To jsi musela vystudovat hrozně zajímavý obor :-) Měj se fajn, I.

      Vymazat
  6. Ivanko, vinařko, moc gratuluji k výsledku!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Ivanko, krásně se ti povedla obě vína. Portské miluju, musím bezinkové zkusit. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  8. Obe vínka majú nádhernú farbu a určite aj výbornú chuť. Niekde som čítala, že bezinkové víno je dobré na srdce, samozrejme s mierou :-). Prajem pekný začiatok týždňa.

    OdpovědětVymazat
  9. No teda, koukám, do čeho jsi se to pustila...Myslím, že můžeš být s výsledkem spokojená.
    Hodně dalších nápadů Ti přeji.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, děkuji. Upřímně - spokojená jsem víc než bylo mé očekávání :-) Měj se krásně, Ivana

      Vymazat
  10. Zkuste si udělat z bezinek likér s rumem a kávou, je vynikající, vřele doporučuji. Hezké jarní dny přeji!
    Jana

    OdpovědětVymazat