čtvrtek 4. května 2017

Jak jsem navštívila svobodnou školu


Měla jsem možnost strávit jeden den v jedné svobodně orientované škole. 
Zaujal mě tam jeden člověk a pak i další, tomu prvnímu člověku velmi podobný.
Ještě mě nikdy nikdo tak nezaujal! A proto bych o něm chtěla napsat.
Potkala jsem dopoledne v šatně muže oblečeného v lněných lehce pomačkaných kalhotách, pestrobarevném saku s indickými motivy, v  kožených sandálech (venku moc teplo nebylo) a mošnou na rameni. Měl stáhnuté vlasy dozadu do culíku. Vlasy vypadaly, že jsou mastné. Ale nebyly, on si je jen myje vodou s přidáním jedné čajové lžičky octu. V obličeji byl červený. Kladla jsem si otázku, z čeho asi? Tipuji, že je minimálně makrobiotik a snídaně typu rýžový chlebíček s čekankovým salátem a ovesný čaj k tomu moc barvě v obličeji nepřidá. Ale pak mě to napadlo: On přišel pěšky! Šetří přírodu, nejezdí autem ani dopravními prostředky! Proto i ty sandály mu v tom počasí stačily. Mošna na rameni byla docela velká a plná. Moc mě zajímalo, co tam asi má. Nepřišla jsem na to, ale zjistila jsem po chvíli, co jsem ho nenápadně hypnotizovala, že je to jeden z rodičů (otec).
Po chvíli se potkal s dalším rodičem (taky otec). Měli se moc rádi. Objali se a moc se u toho usmívali (pro dva muže netradiční, ale proč ne?). Ten druhý měl také vlasy stáhnuté do culíku. Používal i stejný šampon. Oblečený byl v bavlněných kalhotách a pruhovaném ponču dlouhém až ke kolenům. Ty kalhoty vypadaly, že nejsou dlouho prané. Ale nebylo to tak!  Byly čisté! Byly z chemicky nebělené bio bavlny. Říkal tomu druhému, že zaparkoval hned vedle školy. Říkala jsem si, že je to asi zkušený řidič, když si vedle školy našel místo, protože zaparkovat tam vůbec není lehké. A divila jsem se také, že jezdí autem! Když se však on otočil, všimla jsem si, že má na batohu připnutou cyklistickou přilbu. Už chápu, že zaparkoval hned vedle.
Jejich rozhovor jsem neposlouchala, ale vypadalo to, že si vzájemně porovnávají svou čerstvě udělanou dentální hygienu. Pořád na sebe totiž cenili zuby a s úkonem hygienika byli asi velmi spokojeni. :-)
Nikdy jsem tak dva zajímavé lidi na jednom místě, ve stejný čas a k tomu ještě ve škole, nepotkala.
Zajímavých lidí není nikdy dost :-) :-) :-)

14 komentářů:

  1. Ivi, to jsi mě pobavila a během čtení si říkám, jak se asi baví lidé, když potkají nás. Ač já si nijak výstředně nepřipadám, ale pozornost některých lidí poutám. A to mám ráda šampón (ač přírodní) :-))
    A článek že svobodné školy bude také? Moc by mě zajímal tvůj pohled.
    Tak ti přeji, ať potkáváš další zajímavé lidi.
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, děkuji za kladné ohodnocení mého článku tím, že píšeš, že tě pobavil. Mě ti pánové v daném okamžiku tak zaujali, že doteď nevím, zda to pro mne bylo zábavné či naopak. Na svobodné škole mne právě nejvíce zaujali rodiče. Na dětech v této škole je strašně moc vidět vliv rodičů, a to jak pozitivní, tak negativní. Ten vliv je na těchto dětech cítit mnohem víc, než na škole normální. Ta svoboda to podněcuje. V případě projevení negativního vlivu na dítěti (třeba jen nesoulad v rodině, rodiče jsou moc zaměstnáni) je to pak problém pro celý kolektiv.

      Vymazat
  2. Zajímavé setkání, neobvyklé. Ivy, nedivím se, že tě oba muži zaujali. Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, zajímavé to fakt bylo :-) Krásný víkend, I.

      Vymazat
  3. Ja myslím,ze na tom miste asi ani neni divu,ze tam jsou podobni lide. Tvuj popis mluvi za vse. Ten usmev...Hezky víkend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, je to přesně, jak píšeš ._)Hezký víkend v dalekých Beskydech, Ivana

      Vymazat
  4. Ivi, to jsi mě fakt pobavila! Těch sluníčkových mužíků jsem si nevšimla, ale doteď nemůžu zapomenout na to, jak mi Kočička málem snědl výukovou pomůcku :-). Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby se tu pomůcku rozhodl celou sníst, muselo by se ho nechat (kvůli svobodě projevu) to opravdu sníst. Pak by bylo zajímavé s ním rozebírat, jaké u toho měl pocity a k jakému došel poznání. :-) Měj se krásně Danko, I.

      Vymazat
  5. Milá Ivo, věřím, že to pro Tebe bylo netradiční setkání. S několika takovými lidmi se také občas setkávám a musím říct, že je obdivuji. Mám moc ráda přírodu, ale oni jí dokáží přizpůsobit celý svůj životní styl. A někteří svoje vnímání přírody a sebe sama, jsou schopni dovést k dokonalosti. Tihle dva, které jsi potkala patrně patří mezi ně.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrietko, přizpůsobit přírodě celý svůj životní styl si zaslouží obdiv. Souhlasím s tebou. Měj se krásně, I.

      Vymazat
  6. Moc milý článek. Pro mě asi zásadní informace, neposuzovat člověka jen podle prvního dojmu. Mám občas podobné tendence, ale daří se mi s tím pracovat. :o)
    Krásné prosluněné dny,
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, chápu, jak to s tím prvním dojmem myslíš. Každý má asi tendenci lidi někam přiřazovat. Ale když je to jen na "první dojem", tak to zas tak strašné není :-) I tobě přeji krásné dny, u nás tedy moc prosluněné nejsou :-(

      Vymazat
  7. Ivčo, moc pěkný příspěvek - k pobavení, i zamyšlení. Krásný den A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Aničko. Jsem ráda, že tě pobavil :-) K zamyšlení tento příspěvek prvoplánovaně je a jsem ráda, že i někoho pobaví :-) měj se krásně Ivana.

      Vymazat