sobota 30. června 2018

Co mi dal rok na ZŠ


Konec června, prázdniny začaly a já mohu bilancovat, co vše mi  dal rok působení na základní škole. ... poprvé na základce... 
...chtěla jsem to... 
Když se mi rodičovská blížila ke konci, rozhodla jsem se zkusit si zaučit na základní škole. Chtěla jsem ale jen malou školu, s krátkým dojezdem od mého bydliště a nejlépe zkrácený úvazek. Dva týdny před začátkem školního roku se na mě štěstí usmálo. 
Učím tedy na malé vesnické škole, a to matematiku a informatiku. 
Mnozí lidé z mého okolí byli mou volbou překvapeni a ptali se mě: "Když jsi učila na střední škole a soukromě učíš matiku VŠ, tak proč základka?" ...takový sešup dolů?!?!?!

... ale neměli pravdu!!!

Tento rok byl pro mě obrovským profesním posunem. Posun na poli vzdělávacím, výchovném, psychologickém, lidském, ale i jazykovém.
Můj osobní přínos je složen z mnoha zážitků příjemných:
...např. když se s vybranými žáky přihlásíte do soutěže a organizátor soutěže Vám pak napíše mail, že se mu Vaše letošní pojetí tématu moc líbí a za pár týdnu Vám přijde poštou hlavní cena soutěže.
...nebo když se s žáky v matematice pustíte do projektu určeného spíš pro SŠ a výsledky na každém jednotlivci jsou nad očekávání výborné.
...nebo když v informatice volbu tématu seminární práce necháte na samotných žácích a v mailech pak otvíráte prezentace zpracované na tak vysoké úrovni, že nechcete věřit tomu, že se jedná o sedmáky.
Jsou však i zážitky méně příjemnější:
...když Vás vytáčí celá třída, a to opakovaně a vy máte pocit, že v daném prostředí školy nemáte v rukou žádný nástroj, jak s tím efektivně "zatočit"... Ale nakonec s tím stejně radikálně "zatočit" musíte a po "zatočení" nechápete v jaké třídě jste se pro změnu ocitli
...když se dozvíte, že jedna z žákyň, kterou učíte, jela ráno do školy na kole, ale už nedojela...
......................................a pak přijde zpráva z nemocnice, že je už při vědomí, ale stav vážně poraněných končetin se určí až za několik dlouhých týdnů.

A tak jsem zmiňované žačce ušila andělku pro alespoň chvilkové zlepšení nálady a myslím na ni, stejně jako ostatní učitelé a žáci ze školy. :-)



27 komentářů:

  1. Každý, kdo učí, má můj obdiv. Práce je to náročná a ne vždy a všemi doceňovaná.
    Té slečně držím palce, ať nad ní Andělka drží ochranou ruku a atť je brzo OK.
    Hezké prázdniny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, je to jak píšeš,doceňovaná práce to není. ..ani ne ak u žáků, jako u jejich rodičů. Krásné dny i tobě :-)

      Vymazat
  2. Kéž by lidí, kteří svou práci berou jako poslání, stejně jako Vy, bylo co nejvíce...
    Andělka je ušita z láskou, snad tedy pomůže v pravý čas.
    Krásné, léto, krásné volno, ať čas plyne co nejpomaleji...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji Hanko. Andělku jsem opravdu šila s láskou a celou dobu při šití jsem na zmiňovanou žačku myslela :-) Měj se moc hezky, I.

      Vymazat
  3. Smekám před každým kantorem......holčičce brzké uzdravení a vám všem ostatním krásné prázdniny z Jizerek přeje babí Olina

    OdpovědětVymazat
  4. Ivi, Andělka určitě pomůže. Je ušita pro TEN NEJ ÚKOL! Obdivuji každého, kdo ve školství je. Krásné léto, D.

    OdpovědětVymazat
  5. Ivanko,já Tě úplně chápu. Malá vesnická škola, kde k sobě mají lidé blíž, já bych to vzala také ;-). Z vlastní zkušenosti vím, že vše je o lidech. V práci člověk tráví polovinu svého života, tak proč si nevybrat prostředí, kde je mu lépe a cítí se hezky....a nějaké předsudky o "sešupu" jsou úplně bezpředmětné a nicotné.
    Tvůj počin pro nemocnou žačku je krásný a od srdce. Určitě bude brzy fit, když je obklopena hodnými lidmi, kteří na ni myslí.
    Přeji Ti nádherné léto, hezky si odpočiň, abys měla dost energie k Tvému, alespoň pro mne, krásnému povolání.
    ZaZa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásné řádky a pochopené :-) I tobě krásné léto, Ivana

      Vymazat
  6. Prajem krásne leto a slečne prajem tiež skoré uzdravenie!
    A.

    OdpovědětVymazat
  7. Sama jsi se přesvědčila, že mnohdy více záleží na prostředí a kolektivu, než na kariérním postupu, že čím na vyšším stupni učit, tím na tom budeš lépe. Náš vnuk přešel před dvěma lety na malotřídku, dojíždí kousek za naše město autobusem a je tam tak šťastný, spokojený, učení mu jde velmi dobře, slyší pochvaly, chodí se učit i ven na zahradu, má rád svoji paní učitelku... Je škoda, že ta vesnická škola je jenom první stupeň.
    Ivanko, přeji ti krásný letní odpočinek a nabrání sil. A holčičce přeji, aby tvá Andělka nad ní držela ochranou ruku a vše dobře dopadlo.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Alčo, vnoučkovi přeji ať mu nadšení ze školy vydrží co nejdéle :-) Ivana

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Na základke učím už 10 rokov a síce mi veľa ľudí hovorí, že by ma bolo treba inde- že na základke sú moje kapacity nevyužité, ja sa od tých deciek neviem odtrhnúť. Mňa to tam proste s nimi baví. Krásne prázdniny! Jolana z yellowhouseideas.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím ti, spokojenost člověka s prací je důležitější neý nevyužité kapacity :-) Krásné léto a mnoho sil do dalšího školního roku, Iva

      Vymazat
  10. Ivanko, moje kamarádka po 30 letech učení ve městě končí svou úspěšnou kariéru na malé škole v malé vesničce. Chápu to!
    Gratuluji ti k tomu, že máš dobrý pocit z toho, že tvá práce není marná, že tě uspokojuje a učíš ráda.
    Měj hezké dny!
    Helena

    PS: andělka snad pomůže!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji moc. Ať se tvé kamarádce v učení daří a tobě krásné léto :-) I.

      Vymazat
  11. ♥♥♥ VŠEM VÁM MOC DĚKUJI, ŽE JSTE V KOMENTÁŘÍCH ZMÍNILI PŘÁNÍ UZDRAVENÍ SLEČNĚ, O KTERÉ JSEM SE V PŘÍSPĚVKU ZMIŇOVALA. IVANA ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  12. Ivanko, tak to je zajímavé a poučné shrnutí. Osobně si moc vážím výborných učitelů, které se věnují dětem na základní škole. Obdivuji jejich moudrost a lidskost a to, že mohou být nejenom pro děti, ale i pro rodiče inspirací a průvodcem. Krásné prázdniny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dianko, děkuji za moc pěkná slova a potěšující slvoa. Přej iti krásné léto, I.

      Vymazat
  13. Ivi, chápu, být s dětmi je radost, člověka to nabíjí a nesmírně učí.. A když se jeden dílek z puzzle ztratí, lidé se semknou a drží spolu o to víc. Moc držím palce, ať jste po prázdninách zase všichni spolu! ❤
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, děkuji. ...dílek z puzzle, to jsi vyjádřila moc hezky :-) Přeji ti itvé rodině krásné léto, Ivana.

      Vymazat
  14. Ivčo, moc ráda čtu řádky o tom, že jsi na novém místě ráda. Člověk stráví v práci tolik času, že se nemůže při výběru ohlížet jen na "prestiž" či peníze, to nás samo o sobě šťastnými neudělá. Sama jsem se setkala s něčím podobným, když jsem "zahodila" úspěšnou kariéru v soukromé firmě a rozhodla se jít jiným směrem a na vlastní nohy. A jak jsem šťastná, že jsem do toho šla :-) Moc Ti tedy v Tvém rozhodnutí fandím. Jsem přesvědčena, že jsi pro své nové působiště (ať už děti, tak kolegy, ale i rodiče, kteří to někdy nedokáží hned ocenit) velkým přínosem.

    Jsem moc ráda, že navzdory tomu, co si mi povídala už loni v prosinci o "nezvladatelnosti" jisté třídy, jsi se přes to dokázala přehoupnout a fungovat dále. Snad jsem pochopila správně, že to Tvé radikální "zatočení" mělo pozitivní dopad.

    Té slečně moc přeji brzké a plné uzdravení. Dáreček pro ni je milý a myslím, že je to z Tvé strany krásné gesto, které ji muselo potěšit.

    Moc ráda bych se s Tebou zase viděla i naživo. Teď o prázdninách by to mohlo vyjít u nás, co říkáš? .-)

    Krásné léto

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, hezký a dlouhý komentář jsi mi napsala :-) Pochopila jsi velmi správně, že to s tou třídou dopadlo dobře. Vlastně to dopadlo nad mé očekávání :-)
      Velmi ráda se s tebou v létě uvidím, myslím Aničko, že k probírání toho bude hodně :-) :-) :-)
      I.

      Vymazat
    2. Ivčo, byli jsme teď na dovolené v Orlických horách, příští týden jsou děti u babičky, ale ten další... za nás by to šlo .-)

      Vymazat