čtvrtek 25. května 2017

Knedlík s žitnou moukou

Recept na tento knedlík vychází z receptu, který jsem ZDE vkládala v minulých příspěvcích. Jetu jen větší zastoupení žitné mouky.
Proč vlastně více žitné mouky?
Žitná i pšeničná mouka jsou obě přírodní alergeny. Žitná mouka je však příznivější pro trávení ve střevě člověka než mouka pšeničná. 
Nemyslím si, že je problém v pšenici samotné, problém je v množství, které každodenně v běžné stravě přijímáme. 
Redukce pšeničné mouky ve prospěch žitné, pohankové, kukuřičné a podobně, vůbec není špatné řešení :-) 




Recept:
1/2 kostky čerstvého droždí
150 g mléka 
1 čajová lžička cukru 
1 vejce 
210 g polohrubé mouky 
110 g žitné mouky
1 čajová lžička soli 
Uděláme kvásek z teplého mléka, cukru a soli. Do mísy dáme vejce, mouky, sůl a připravený kvásek. Těsto pořádně zpracujeme a necháme kynout asi půl hodiny. Vytvoříme 2 šišky. Vaříme v páře 25 minut.

4 komentáře:

  1. Teda Ivanko, knedlík ze žitné+polohrubé mouky jsem opravdu ještě nezkoušela a děkuji za recept, tím pádem mne to vybízí k vyzkoušení.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, vyzkoušej. CHuťově tu náhradu vůbec nepoznáš, je moc dobrý :-)

      Vymazat
  2. Pamatuji si, jak jsem před časem dělala celozrnný knedlík z kila mouky. Vyšly mi z toho dva neuvěřitelně velké bochany, které jsme ještě dlouho ukrajovali z mrazáku :-)))
    Dělala jsem ho podle kuchařky rodiny, která má trojnásobně dětí než máme my a nějak mi to tenkrát nedošlo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, to věřím, že z kila mouky to musely být opravdu bochany!!! :-) Měj se krásně, I.

      Vymazat