neděle 8. ledna 2017

Matcha čaj na zahřátí

Já velmi ráda čtu vaše příspěvky o tom, jakým nápojem se teď v tomto zimním období zahříváte. Někdo má rád grog, někdo punč, někdo svařák a někdo píše o značkách a typech čajů, které mu chutnají.
Já mám ráda čaje moc. Nejvíce čaje bílé a také bylinkové nejlépe z vlastního sběru. Zelené čaje moc nepiji, ale výjimkou je matcha čaj.
Kdo zatím nezkusil, vřele doporučuji.
Je to zelený práškový čaj, který se musí s vodou pořádně našlehat. Ochucuje se citronem, medem, zázvorem, prostě jak jste u čajů zvyklí. 
Já ho piji s trochou mléka.








19 komentářů:

  1. Vůbec neznám, jen jsem ho viděla u Daniely B.na blogu. Tak si také koupím a ochutnám. Já mám ráda černý čaj a i bylinkové můžu. Přeju pěkný den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, černý čaj mám také ráda. Určitě více než "ovocné čaje" z nichž většina je dochucována ibiškem. Měj se hezky, I.

      Vymazat
  2. Matcha patri aj u nas medzi oblubene...ja ho pijem s trochou smotany a medom :-) krásnu nedelu Ivka ! D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pak lahoda Danko :-). Krásný zbytek neděle :-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Chuť je hodně výrazná, jako hodně silný zelený čaj, ale "neřeže" tak do jazyku jako silný výluh zeleného čaje. Proto zjemňuji mlékem, případně i přislazuji. Je to spíše o čajovém zážitku z něčeho neobvyklého. Na žízeň není :-) :-). hezký zbytek neděle, I.

      Vymazat
  4. Už jsem o něm slyšela, ale netušila jsem, že je takhle v prášku :-) Hezkou neděli Ivi. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danko, ten prášek právě zaručuje tu zelenost nápoje :-) Měj hezkou neděli I.

      Vymazat
  5. Ivanko, čaj znám a občas si ho dávám. Moc se mi líbí, jak se s ním "obarvují" dezerty, třeba náplně do dortů.
    Přeji rychlé uzdravení vašim marodům a zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Helenko, snad budeme už zdraví :-) Měj se krásně I.

      Vymazat
  6. Ivanka, o takomto caji som este nepocula...ale to bude asi tym, ze nemam velmi rada caje...pijem len tie iste dva, ktore mam oblubene :) Tento vsak vyzera zaujimavo, mozno ho niekedy ochutnam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, pokud nejsi "čajařka", tak tě asi moc nezaujme :-) Ale proč nezkusit? :-) :-) :-)

      Vymazat
  7. Ivanko, název tohoto čaje už jsem zaslechla, vím, že má takovouhle brčálovou barvičku :), ale nikdy jsem ho nevyzkoušela. Vůbec si nedovedu představit, jak asi chutná.. Přiznám se, že vzhledem mě tedy moc neláká, ale ráda ochutnávám nové chutě, tak bych ho určitě vyzkoušela. :) Jen bych v něm asi nemusela mít mléko, čaje s mlékem nemusím. Určitě by matcha čaj měli v čajovně, co myslíš? Alespoň bych pro příště věděla, co si v čajovně vybrat. Mají tam vždycky tak širokou nabídku nápojů, názvy mi nic moc neříkají, tak si téměř pokaždé vyberu sahlep, znáš? Ten já miluji! Není to zrovna čaj, je to horký nápoj připomínající svou konzistencí tekutější krupičnou kaši a navrch ho posypou skořicí a je to prostě sladká lahůdka! Pokud jsi ještě nezkoušela, doporučuji! :-)
    Jinak já se v zimě ráda zahřívám svařáčkem a punčem. V mém rodném městě, v Českých Budějovicích, bývá na náměstí v zimním období spousta stánečků s všelijakými punči - vánoční s oříškama a rozinkama, malinový, švestkový, se slivovicí... Často jsme chodili s partou na tzv. "punčové kolečko", tzn. že jsme obešli náměstí kolem dokola a vyzkoušeli téměř všechny stánky s punčema, dovedeš si asi představit, jak jsme ve výsledku vypadali :-) Ty punče jsou totiž celkem dost silné.. :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sahlep neznám, ale ráda ochutnám. Do čajovny se mi podaří dostat tak 1x za rok a to i s dětmi, takže čajový vychutnávací zážitek většinou nemám, protože neustále tiším a usměrňuji děti (hlavně tu malou). Ale sahlep zní, tak jak ho popisuješ velmi lákavě, takže děkuji za tip. matcha čaj v čajovně určitě je (aspoň u nás ho mají) je dosti drahý, ale stojí za to :-) měj se Luci krásně, pití čajů zdar! :-)

      Vymazat
  8. Koukám, že z těch, kdo matchu znají a ochutnali jsem asi jediná, komu nejede. A to mám klasický zelený čaj ráda.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že matcha zelený čaj má úplně jinou chuť než výluh ze zeleného čaje. Měj se hezky Stáňo, I.

      Vymazat
  9. Ahoj Ivi, takže než čaj tak raději kávu, ale obecně se spíše přikláním k ovocným, zelené mi teda nechutnají i když jsou prý zdravé, takže pokud si mám vybrat v zimě na zahřátí kávu neb čaj,
    volím svařák... :o))) pa K

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svařákem také nepohrdnu :-) Měj se hezky Katko :-)

      Vymazat
  10. Můžu doporučit zelený Matcha piškot :) Manžel se chvíli ošklíbal kvůli barvě, ale teď na něj nedá dopustit.

    1 vajíčko

    1 lžíce cukru

    2 lžíce mouky

    štipka soli

    ½ lžičky matcha

    Nejdřív se musíte rozhodnout, kolik toho piškotu budete vlastně potřebovat. Pro menší formu a větší vajíčka vám bude stačit poměr 4 vajíčka – 4 lžíce cukru – 8 lžic mouky. Pokud máte malá vajíčka, tak přidejte třeba i na 6 – 6 – 12. A množství upravte také podle formy, kterou použijete.

    Nejdříve oddělte bílky od žloutků, cukr rozdělte na dvě poloviny. Bílky vyšlehejte do sněhu, během šlehání do nich postupně přidejte půlku cukru. Druhou půlku cukru vyšlehejte se žloutky do pěny, dávejte ale pozor, abyste žloutky nepřešlehali. Do pěny pak postupně zamíchejte tuhý sníh. Míchejte jenom lžičkou, elektrický šlehač by tu nadýchanou nádheru už jenom pokazil.

    Do prosáté mouky vmíchejte trošku soli a matcha čaj. Dávkujte ho podle chuti, ale jestli chcete pořádnou zelenou, tak se nebojte přitvrdit. A na každé 4 lžíce mouky přidejte 1 lžičku matcha čaje. Do tradičního piškotu se nepoužívá prášek na pečení, ale jestli si nevěříte, že vám piškot pořádně nabude, tak můžete přidat štipku kypřícího prášku na pečení. Mouku poté po lžičkách vmíchejte do těsta. Piškotové těsto pečte zhruba na 200 °C, délka pečení záleží na velikosti formy. Těsto by mělo být na povrchu zlatavé a vevnitř suché. Zkuste špejlový test a těsto vytáhněte, jakmile je špejle suchá.

    OdpovědětVymazat